niedziela, 15 maja 2011

Tortilla z nadzieniem dyniowym

Składniki:
* 1placek tortilli lub naleśnik razowy
* 100g ugotowanej dyni (ważne)
* 10g miodu
* 3 tabletki słodzika
* 30g jakiegoś niskosłodzonego dżemu, ja dałam brzoskwiniowy
* jedna suszona morela
* łyzka jogurtu naturalnego
* 3g błonnik kakaowy^


Przygotowanie:

Suszoną morele trzeba włożyć do szkalnki i zalać wodą, pozostawić najlepiej na 2dni, ale jedna noc tez wystarczy. ( jak bedzie 2 dni, urośnie wieksza)

 Dynie rozgnieść widelcem dodać miód i słodzik, wrzucic na patelnie, wszystko dusić pod przykryciem ok. 7-10min. W tym czasie do małego garneczka włożyć dżem, błonnik i pół łyżki jogurtu. 2minutki wszystko trzymać na ogniu mieszając. Na teflonowej patelni podgrzać placek tortilli(jak napisane na opakowaniu). Placek posmarować nadzieniem dyniowym, złożyć na pół i przekroić w pól. Polać polewą czekoladową. Morele przekroić, położyć (jak na zdj) i nalać do jej środka troszke jogurtu. Smacznego :)

^ja daje błonnik kakaowy bo ma 1kcal na 1g, można zastapić go kakaem, ale kaloryczność sie zwiekszy. Gdy wymiesza sie go z dżemem jest przepyszny i smakuje jak czekolada :)

Porcja ze zdjęcia: 310 kcal 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz