wtorek, 17 maja 2011

Krem brokułowy

Już od dawna miałam na niego ochotę i wreszcie udało mi się go zrobić. Wyszedł przepyszny wręcz. A przepis jest banalny :) POrcją ze zdjęcia idzie sie spokojnie najeść.
składniki:
  • 400g brokułów
  • litr wody 
  • 2 kostki rosołowe
  • sól i pieprz 
  • 1 kromka chleba tostowego
  • łyżka jogurtu naturalnego i koperek (dla ozdoby)
Przygotowanie:
Brokuły ugotować w osolonej wodzie lub na parze. Do garnka wlać wode, włożyć dwie kostki rosołowe, troszke soli i pieprzu i ugotowane brokuły. Wszystko razem pogotować ok 3 minut. Zdjąć z ogniaa i zmiksować dokładnie blenderem. 
Kromke chleba podpiec na patelni lub w opiekaczu, a następnie pokroić w kwadraciki.
Na środku położyć jogurt i koperek a wokół grzanki. Smacznego :)

* jeżeli chcemy by krem wyszedł gęstszy, trzeba dodać mniej wody. Mój napoczątku był dość rzadki, ale po 3 minutach troszke zgęstniał i jak dla mnie był idealny :)

porcja ze zdjęcia (503ml kremu + grzanki i jogurt)/ 130kcal !   
a cały garnek samego kremu / 94kcal !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz